Bikini fitnessin arviointi

Kuinka meidän lajia arvioidaan?


Nyt on vuoden ensimmäiset kilpailut käyty eli Jyväskylän NFE-karsinta ja voittohan sieltä tuli bikini fitnessin +168cm sarjasta. Kiitos vielä kaikille kannustuksesta, onnitteluista ja yhteiskumppaneille tuesta! Ensi viikolla onkin vuorossa tämän vuoden pääkilpailut eli Nordic Fitness Expossa kansainvälinen Ben Weider Legacy Cup lauantaina ja SM-kilpailut sunnuntaina. Kuntoa on paranneltu, esiintymistä hiottu ja vielä olisi viimeistelyviikko edessä.

Kuva:Tommi Mankki Bikinit: Daddy's Girl Hiukset: Cafe Salon, Angelica

Ajattelin nyt hieman kertoa meidän lajista ja kuinka siinä ne sijoitukset lopulta oikein päätetään. Tässä on säännöistä tietoa suoraan Suomen Fitnessurheilu ry:n Sivuilta:

"Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla liikaa lihasmassaa tai -erottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset."

Eli toisinsanoen bikini fitness-kilpailijan tulisi olla urheilullisen ja terveen näköinen kaunis nainen.

Kuva viime vuoden Nordic Fitness Expoilta

"Alkukilpailun arviointi

Tuomarit vertailevat kilpailijoita seuraavin kriteerein:

1) Kehon tasapainoisuus ja muoto

2) Kehon kokonaisvaikutelma, jossa otetaan huomioon:

– Ihon sävy/rusketus

– Ryhti

– Yleisvaikutelma

– Kauneus


Finaalikierroksella käytetään arvioinnissa samoja kriteereitä kuin alkukilpailussa, minkä lisäksi esiintyminen kävelyssä huomioidaan arvostelussa."

(Suomen Fitnessurheilu ry:n nettisivut) 

Ensimmäinen kohta on kehon tasapainoisuus ja muoto, mitä tällä sitten tarkoitetaan? Koska tässä lajissa ei saa olla niin paljon lihasta eikä lihaserottuvuutta niin vartalon rakenteella on suurempi merkitys. Toki kaikissa kehonrakennuslajeissa on hyötyä tiimalasi- vartalosta. Mutta tässä se vielä korostuu enemmän. Eli siro rakenne ja todella kapea vyötärö näyttää hyvältä pienellä lihasmassalla lisättynä. Tasapaksusta vartalonmallista ei saa tekemälläkään tiimalasia tähän lajiin ja se onkin ensimmäinen asia melkein mitä katson kun uudet tytöt haluavat tulla minulle kisavalmennukseen. Tänä vuonna vielä asentojen sääntöjä on muutettu amatöörikilpailuissa niin että vartalonmalli tulee paremmin esille. Eli ei voi "huijata" ja kääntää enää lantiota etuasennossa ja pyllistää taka-asennossa niin että vyötärö näyttäisi kapeammalta. Mielestäni tämä on hyvä uudistus ja arvostelee paremmin vartalon mittasuhteita ja lihaksistoa kokonaisuudessaan kuin aikaisemmin.

Uudet poseerausasennot: Suomen Fitnessurheilu ry

 Seuraavaksi tärkein arvostelukriteeri on kokonaisvaikutelma eli yleisvaikutelma jonka annat tuomareille kun astut lavalle. Hyvä tuomari osaa antaa kärkisijoitukset jo melkein alussa kun kilpailijat tulevat lavalle. Siksi esiintyminen on todella tärkeää myös ja kävely. Niitä ei voi koskaan harjoitella liikaa. Todennäköisesti jos ulkonäössä on jotain häiritsevää tai silmiinpistävää heti alussa negatiivisella tavalla niin tuskin sijoitus tulee olemaan kovin korkealla. Tälläiset voivat olla pieniäkin asioita kuten kävelytyyli, ryhti, hymy tai oikeastaan sen puuttuminen, sekainen tukka tai meikki tai vaikka epäsopivat bikinit. Liian pieniä bikineitä näkee välillä. Alaosassa on nykyään tarkempi sääntö ettei se saa olla stringi mallinen mutta myös yläosa näyttää tosi hassulta jos se on liian pieni. Kaikki asiat täytyy siis ottaa huomioon, korostan sitä myös mun valmennuksessa.


Kuvat Jyväskylän kisoista: Tommi Mankki

Rusketus ja iho on tärkeää myös olla kunnossa. Kunnollinen ihonhoito, kuorinta ja kosteutus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kilpailuja. Varmimmaksi tavaksi saada hyvä kisaväri olen todennut suihkurusketuksen. Se on myöskin kaikista nopein eikä kisaväriä tarvitse levitellä useita kerroksia monena päivänä. Tähän on tietenkin ihan omat värit ja ruskettajat kilpailuissa eikä normaalilla kauneushoitolan suihkurusketuksella vielä kilpailuväriin päästä.

Sitten vielä kauneus on yksi arvostelukriteeri. Samoin kuin body fitneksessäkin naisellisen kaunis nainen näyttää hyvältä lavalla. Nämä ovat siis vähän niinkuin urheilullisten naisten kauneuskilpailuja. Jokaisella on tietysti omat kauneusihanteensa ja siellä arvostelevat tuomarit laittavat pisteet oman näkemyksensä mukaan lajikriteerien puitteissa. Hiukset ja meikki vaikuttavat arviontiin. Kannattaa näissä asioissa kääntyä myös ammattilaisen puoleen ellet osaa todella hyvin laittaa itse. Tosin kyllä näkee jonkun verran ammattilaistenkin tekemiä epäonnistuneita meikkejä ja kampauksia vai onko ne sitten vaan kerenneet jo suttaantua välissä ennen kilpailun alkamista?


Kuva viime vuoden Nordic Fitness Expoilta

Tuomarien työ ei ole tässä lajissa todellakaan helppo. Täytyy vielä se mainita tuomareiden työskentelystä ja varsinkin niille jotka arvostelevat tuomareiden päätöksiä, että ei sinne ihan ketä vaan päästetä. Ensinnäkään tuomarikoulutukseen ei pääse ihan kuka vaan. Koulutuksen jälkeenkin täytyy vielä toimia ensin ns. varjotuomarina ja arvostella kilpailijoita sivusta jolloin katsotaan kuinka hyvin omat pisteet vastaavat oikeiden tuomareiden antamia pisteitä. Joten kyllä tuomarit on tarkan seulan läpi käyneitä ammattilaisia. Suurin osa on vuosia tehnyt sitä hommaa joten en lähtisi ihan muutaman kisan käyneenä tai nähneenä arvostelemaan heidän päätöksiään.

Fitness SM, mun kisat on sunnuntaina klo:15

Nimensä uudistanut NFE:n kansainsälinen kisa on mulla lauantaina aamulla klo:10 alkaen

Huikea viikonloppu on taas tulossa, en malta odottaa. :)

Mun tiimillä on muuten myös oma blogi mihin kirjoitin meidän jyväskylän kisaviikonlopusta, sen pääset lukemaan täältä. Käy seuraamassa meitä myös instagramissa @teamdaddysgirlfitness ja Facebook sivua: Team Daddy's Girl Fitness



Nähdään Lahdessa ensi viikolla!

<3 Caroliina


Kommentit

Suositut tekstit