Tankkauspäivät dieetillä



Tankkauspäivät. Miksi niitä pidetään dieetillä?


Hienoa, kisakausi on taas alkanut! Eilen pidettiin NFE:n ensimmäinen karsintakilpailu Jyväskylässä. (kuvia näette täältä: http://body.pictures.fi/kuvat/)  Muistan kun viime vuonna itse jännitin ensimmäisiä karsintakilpailujani. Tai oikeastaan en jännittänyt yhtään, olin enemmänkin odottavainen ja innostunut siitä mitä tuleman pitää. Täysin ilman mitään ennakko odotuksia tai paineita, ne ovatkin tulleet vasta seuraavien kisojen myötä. Ensimmäisiin kilpailuihini minulla oli myös tietenkin ammattitaitoinen valmentaja. Olihan se aika helppoa kun ei tarvinnut miettiä yhtään mitään, tein vaan niin kuin sanottiin. Toisaalta olen tyytyväinen että olen alkanut valmentamaan sen jälkeen itse itseäni. Parempaa oppia en olisi voinut oman kropan toiminnasta ja kisadieeteistä saada mistään! 

Body-lehti 2014 kuvaaja: Tomi Rehell

Olette varmasti seuranneet joskus sosiaalisesta mediasta urheilijoiden kilpailuihin valmistautumista. Fitness- kilpailijoilla kisadieeteillä tulevat usein kuvioihin lopussa mukaan myös tankkauspäivät. Mitä ne sitten ovat ja miksi niitä pidetään? (Huomautan että kisadieettejä on kuitenkin hyvin paljon erilaisia tapoja toteuttaa ja jokaisen täytyy löytää itselleen henkilökohtaisesti sopiva ratkaisu. Se mikä toimii jollekin toiselle, ei välttämättä sovi ollenkaan itselle. )

Jos ollaan vähähiilihydraattisella dieetillä ja treenataan samalla kovaa, alkavat lihakset tyhjentyä glykogeenista. Glykogeeni on lihaksille tärkein energianlähde. Tankkauspäivinä siis pyritään tankkaamaan lihaksiin hiilihydraatteja varastoon. Nämä tankkauspäivät nopeuttavat myös aineenvaihduntaa ettei se pääse hidastumaan liikaa pitkällä dieetillä tai kääntymään ”säästöliekille”. 

Kisan jälkeistä tankkausta kevät 2015 :D

 on lihaksille tärkein energianlähde. Tankkauspäivinä siis pyritään tankkaamaan ovat ja miksi niitä pidetään? istä saaT
Tankkauspäiviäkin on hyvin erilaisia tapoja toteuttaa, mutta pääasiassa silloin tankataan helposti imeytyvää hiilihydraattia terveellisistä perusruoka-aineista kuten riisi, kaurapuuro, bataatti, peruna, banaani ja riisikakut. (Tankkauspäivä ei siis tarkoita ihan samaa asiaa kuin vapaasyöntipäivä. :D) Proteiinia syödään myös, mutta vain vähärasvaisista lähteistä ja yleensä rasvansaanti pidetään minimissä. Tankkauspäivän kalorimäärä ei siis juurikaan ole välttämättä hirveästi suurempi kuin muiden päivien. Hiilihydraattitankkauksia pidetään yleensä dieetin loppuvaiheilla kahden viikon tai viikon välein. Myös ennen kilpailua tehdään hyvin usein hiilihydraattitankkaus että lihakset saadaan näyttämään täydemmiltä. 

Kisatankkausta

Joillekin voi sopia myös vehnää tai sokeria sisältävien tuotteiden käyttö tankkauspäivinä, mutta kannattaa muistaa että tiukalla dieetillä ollessa näiden kanssa kannattaa olla varovainen. Jokainen oppii mikä itselleen sopii ja mikä ei. Onnistuneen tankkauspäivän tietää siitä että aineenvaihdunta toimii sen jälkeen huomattavasti paremmin, paino ei hirveästi nouse (kehonrakentajan lihasmassoilla ehkä kuitenkin hieman eri asia kuin mulla :D), ja jaksaa treenata sen jälkeen taas paljon kovempaa. 



Pysti ja suklaata, tarviiko muuta?

Nyt syksyllä mulle on tullut hirveästi kyselyjä kisavalmennuksista. Olen ottanut tänä vuonna 6 tyttöä kisavalmennukseen jotka tähtäävät bikinifitness- kilpailuihin. Kenellekään ei ole vielä varmaa kilpailu-ajankohtaa ja pyrinkin pitämään määrän pienenä aina yhtä kilpailukautta kohden että pystyn keskittymään täysillä kaikkiin. Mielestäni kilpailuihin ei kannata koskaan lähteä kiirehtimään vaikka intoa alussa onkin. Etenen aika rauhassa valmennettavieni kanssa ja katsomme miten kroppa toimii ja kehittyy sekä minkälainen tyyli sopii parhaiten kenellekin. Ensi vuoden kilpailuihin on tähtäämässä todennäköisesti 3-4 tyttöä. Pystyn ottamaan siihen vielä muutaman lisää. 

Fitness Classic 2015, upeat bikinit: Daddy's Girl

Kuulun myös fitness-liittomme IFBB Finland Ry:n virallisiin valmentajiin ja valmennusryhmään ja tulemme järjestämään tänä vuonna vielä lisää leirejä lajista kiinnostuneille. Kannatta seurata ajankohtaisia tiedotuksia esim.  IFBB Finland:in ja Body-lehden Facebook-sivuilta. Kisavalmennuksistani ja muistakin Personal Trainer palveluistani löydät lisätietoa nettisivuiltani www.caroliinakinnarinen.com

Ota yhteyttä (ptcaroliina@gmail.com) ja varaa aika maksuttomaan alkutapaamiseen mikäli ajatuksia kisaamisesta pyörii mielessä!

Ihanaa sunnuntai-iltaa kaikille! <3 

-Caroliina

 

Kommentit

Suositut tekstit