Kuinka aloittaa laihduttaminen

Yksinkertaiset ja helpot vinkit laihduttamiseen

Näin syksyn tullen minullekin tulee paljon taas asiakkaita jotka haluaisivat aloittaa kuntokuurin. Kisavalmennuksien lisäksi teen paljon valmennusta ihan tavallisille kuntoilijoille suoraan ja viime vuodenvaihteesta alkaen myös Kangasalan Easy Fitillä. Ihmiset ovat kyllästyneitä siihen kun aina yrittävät aloittaa laihduttamista mutta lopulta laiskuus vie taas voiton. Olisi helppoa aloittaa tekemällä yksinkertaisia ja pieniä muutoksia pikkuhiljaa. Usein kuitenkin asiakkaat haluaisivat muutoksia lähes yhdessä yössä. Tässä onkin se suurin syy miksi laihdutusyritykset kaatuvat ja vanha elämäntapa palaa taas lopulta takaisin.




Lähden tekemään asiakkaideni kanssa aina elämäntapamuutoksia enkä yksittäisiä dieettejä. Siihen kuuluu niin ravinnon kuin liikunnankin lisäksi myös pääkopan kuntoon laittaminen. Ensimmäinen askel on oikeasti haluta tehdä se elämäntapamuutos. Jos ei sitä itse halua niin ei kukaan muukaan voi pakottaa. Sen jälkeen pienillä askelilla hyvän suunnitelman kanssa eteenpäin. Tavoitteita voi tehdä vuosien päähän, kuukausien päähän ja pieniä välitavoitteita aina viikkojen päähän. Hyvä painonpudotustahti on n. 0,5kg viikossa. Silloin kaikkein todennäköisimmin poltetaan rasvaa eikä lihasta.



Tärkeintä on kuitenkin aloittaa ja muistaa tavoite joka päivä sekä joka hetki. Muutoksia huomaa alussa jo nopeastikin, se motivoit taas jatkamaan eteenpäin. Hankalina aikoina kannattaa välillä palauttaa mieleen että mistä on lähtenyt ja miksi. Välillä pitää olla myös iloinen jo saavutetuista tuloksista.



Helpot vinkit aloitukseen:

Lisää kasviksia ja salaattia aterioille

Silloin kun syöt enemmän vähäkalorisia ruoka-aineita niin maha tulee pienemmästä kalorimäärästä täyteen. Tämä on ihan selvä asia ja niin helppo toteuttaa. Vaihtoehtoja on paljon. Valitse sellaisia mistä tykkäät. Netti on pullollaan hyviä ruoka-ohjeita sieltä vain etsimään terveellisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi maustetut kasvikset uunissa: porkkanaa, ananasta, sipulia, paprikaa, paljon mausteita maun mukaan, suolaa ja hiukan öljyä. Nämä sopii minkä tahansa ruoan lisukkeeksi.

Kirjoita ylös mitä syöt

Syötkö oikeasti hyvin vai huijaatko itseäsi? Jos ateriat ovat kunnossa mutta väleissä tulee naposteltua milloin mitäkin niin kalorimäärät nousevat helposti kaksinkertaiseksi. Tee realistinen lista muutamalta päivältä tai viikon ajalta kaikesta mitä olet syönyt. Tämä on ensimmäinen asia mitä pyydän asiakkaitani tekemään. Laske näistä kalorimäärät. Jos viikolla syö hyvin mutta viikonloppuna mässäilee senkin edestä niin ei voi odottaa erikoisia tuloksia. Kun kirjoittaa kaiken ylös niin voi jo tajuta itsekin että missä on vika.


Syö pieniä annoksia n. 3 tunnin välein

On hyvä saada tasaisesti energiaa päivän aikana. Kun syö säännöllisesti niin se myös auttaa siihen ettei tuli niin hirveä nälkä yhtäkkiä. Mieliteot vähenee. Varsinkaan silloin ei kannata lähteä kauppaan jos edellisestä ruokailusta on pitkä aika ja nälkä kurnii vatsassa. Syö normaalia ruokaa, proteiinia, hiilihydraattia ja hyviä rasvoja jokaisella aterialla. Syö tasaisesti aamusta asti ja vähennä syöntiä illalla. Nukkuessa emme tarvitse niin paljoa energiaa.

Nuku hyvin

Joillekin riittää 6 tunnin yöunet ja jotkut tarvitsevat 9 tuntia unta. Suurimmalle osalle riittää 7-8 tunnin yöunet. Väsymys lisää helposti mielitekojen määrää kun yritetään saada nopeasti energiaa jostain kuten karkeista, pullasta, pastasta ja leivästä. Väsymys myös lisää stressiä elimistössä, se lihottaa. Toisaalta taas stressi vaikeuttaa nukkumista jolloin kierre on valmis. Pyri vähentämään stressiä kaikilla elämän osa-alueilla. Älä myöskään ota liikaa paineita laihduttamisesta. Säännöllinen päivärytmi auttaa myös, yritä mennä aina nukkumaan samaan aikaan.

Jätä sokeri pois

Sokeri on nopeasti imeytyvä hiilihydraatti. Hiilihydraatit nostavat verensokeria, ja insuliini varastoi osan sokereista lihaksiin ja maksaan poltettavaksi. Ylimääräinen sokeri varastoituu kehoomme rasvaksi. Kun sokeria nauttii liikaa, insuliinin tuotanto heikentyy ja entistä suurempi osa sokerista muuttuu rasvaksi.Sokeri aiheuttaa meille koukun kun se nostaa verensokerin ja energiatason nopeasti ylös. Tämän jälkeen taas ne laskevat nopeasti alas jolloin elimistömme tarvitsee sitä uudestaan. Kun jätät sokerin pois niin pian huomaat ettei sitä tee enää edes mielikään. Varo myös piilosokeria. Usein rasvattomissa ja vähäkalorisissa tuotteissa onkin paljon sokeria. Kannattaa tarkastaa tuoteselosteet huolellisesti. Muista myös välttää sokerisia juomia.



Aloita liikuntaharrastus

Viimeisenä muttei vähäisimpänä vinkkinä suosittelen kaikkia etsimään itselleen sopivan liikuntaharrastuksen. Lajeja löytyy pilvin pimein joten netistä vain etsimään ja kokeilemaan. Katsoitko jo blogistani tehokkaan kotitreenin? Myös kotona voi aloitella alkuun jos tykkää treenata yksin. Treenikaveri on aina hyvä vaihtoehto, silloin kun lenkki tai jumppa on sovittu toisen kanssa niin sitä ei tule niin helposti jätettyä väliin. Kuntosaliharrastus on myös erittäin tehokas tapa lisätä voimaa, kropan toimintakykyä ja polttaa rasvaa. Hyvät vinkit kuntosalitreeniin löydät täältä.




Siinäpä ne olivat vinkit yksinkertaisuudessaan. Jos alkuun pääseminen silti tuottaa vaikeuksia niin suosittelen palkkaamaan osaavan ja itselleen sopivan personal trainerin. Minun uusiin valmennuspaketteihin pääset tutustumaan nettisivuiltani caroliinakinnarinen.com. Vielä pari päivää on voimassa elokuun tarjous eli aloittelijoille suunnitellut START- paketit -20%.


Kuva: Tommi Mankki
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin! :D Ihanaa viikonjatkoa teille!

- Caroliina

(Kuvat: Pinterest)

Kommentit

Suositut tekstit