Kuinka kisadieetti vaikuttaa arkeen?

Kokemuksia kisadieeteistä

 

Olen itse nyt neljättä kertaa kisadieetillä. Valmennan myös fitness-kilpailijoita ja työni sekä harrastukseni kautta tunnen hyvin erilaisia kilpailijoita muistakin lajeista. Voisin selvyyden vuoksi rajata aiheen koskemaan fitness-kilpailijoiden kisavalmistautumista. Tuntuu että lajiamme kohtaan kohdistuu tällä hetkellä aika paljon ennakkoluuloja. Tietysti sen ymmärtää koska laji on nopeasti noussut suureen suosioon ja ihmisiä kiinnostaa aina uudet ilmiöt. Sosiaalisessa mediassa fitness-lajit ovat esillä ylivoimaisesti eniten muihin urheilulajeihin verrattuna. Muuallakin mediassa kiinnostus fitness-lajeja kohtaan on lisääntynyt, puolesta- ja vastaanpuhujia riittää. Aiheesta ei vielä tiedetä paljon mutta puhetta riittää, se on hyvä. Onneksi me saamme kuitenkin pian ensimmäisen tutkimuksen Jyväskylän yliopistolta, jossa on tekeillä laaja tutkimus harjoittelun ja kisadieetin vaikutuksista naisurheilijoihin. (YLE:n uutinen)


Valmiina lavalle vuosi sitten Nordic Fitness Expoissa.


Kuinka arki sitten sujuu kisadieetillä? Kuinka ehtii opiskella, käydä töissä, hoitaa kotia, perhettä ja muita ihmissuhteita? Tämä on niitä peruskysymyksiä mitä monet miettivät alkaessaan harrastaa lajia. Tietysti lajia kuin lajia voidaan harrastella tai sitten lähteä kilpailemaan tosissaan. Kun lähtee kilpailemaan tosissaan niin siihen haluaa satsata kaikkensa. Täytyykö se kuitenkaan tapahtua muun elämän kustannuksella? Fitness- kilpailijoilla kisavalmistautuminen on ihan samanlainen vaihe kuin kilpailuista palautuminen ja kehityskausikin. Se on elämäntapa, ei yksittäinen muutaman kuukauden vaihe vuodesta jolloin elämä jotenkin radikaalisti muuttuisi. Kun kisavalmistatuminen tehdään oikein ja osaavan valmentajan kanssa, yleensä energiatasot jopa nousevat ja arkikin sujuu oikeastaan paremmin kuin muuten. Tänään juuri naureskelin kaverin kanssa kun kisojen lähestyessä tulee jossain kohtaa aina paljon aktiivisemmaksi ja aloittaa vaikka minkälaisia uusia projekteja. Kisojen lähellä yritän kuitenkin rauhoittua keskittymään enemmän kilpailuihin.


Nicole Wilkins Championships ja PM-kilpailu viime vuonna.

Voisin sanoa kokemukseni perusteella että kaikki riippuu tässä niinkuin monessa muussakin elämän vaativassa projektissa asenteesta, ennakkoon suunnittelusta ja elämäntilanteen järjestelystä. Kaikkiin näihin voimme itse vaikuttaa. Asiat voidaan toki tehdä vaikeastikin, negatiivisella asenteella, huonolla suunnittelulla ja sellaisen valmentajan kanssa joka ei sittenkään osannut ottaa ihan kaikkea huomioon tai ehtinyt olemaan tarpeeksi läsnä. Olen toki tehnyt itsekin paljon virheitä jotka olen tajunnut vasta myöhemmin, mutta niihin voisin palata vaikka ihan omassa kirjoituksessa. :)

Asenne ratkaisee

Ensimmäinen asia jota kannattaa miettiä, ennenkuin alkaa haaveilemaan fitness-kilpailuista on että miksi haluaa kilpailla. Mitä sillä saavutat? Jos suurin intosi kilpailemiseen on halu näyttää hyvältä lavalla ihmisten edessä ja saada huomiota, kannattaa miettiä ehkä muita harrastuksia. Fitness- elämä on ympärivuotista ja tässä lajissa kilpaillaan harvoin. Suurin osa kilpailee vuoden tai parin vuoden välein. Tuohon kun lasket paljonko muutaman minuutin lavalla olo käsittää koko projektista niin ymmärrät miksi. Jos taas nautit treenaamisesta, terveellisestä elämästä, itsesi haastamisesta ja fitness-elämäntavasta niin nautit myös kisavalmisteluista. Jos pidät itsesi ylittämisestä ja nautit kilpailemisesta niin sitten tämä on sun juttu. Kun asenne on kunnossa ja tavoite selvillä sekä kuinka sinne päästään niin ei tule ongelmia arkielämän kanssa.

 
PM-kilpailujen palkintojenjako 2015

Suunnittele etukäteen

Kannattaa suunnitella valmentajan kanssa kisavalmistautumista hyvissä ajoin ja etukäteen. Kannattaa ottaa huomioon mitä tarvitsee hankkia kilpailuja varten, kuinka treenaa esiintymisen ja kuinka paljon valmentaja ehtii olemaan mukana näissä vai tarvitseeko vielä ulkopuolista apua. Kisojen lähestyessä täytyy keskittyä myös enemmän palautumiseen, hieronta ja venyttely vaativat myös oman aikansa. Kun kaikki on suunniteltu hyvin ja tiedossa on mitä kisavalmistautuminen vaatii, ei tule yllätyksiä viime metreilläkään.

 Elämäntilanne järjestykseen

Kannattaa vähän miettiä etukäteen minkälaisia työprojekteja on tulossa tai onko opiskeluissa rankaa vaihe jossakin kohtaa. Onko tulossa muuttoja, häät tai muita elämän suuria muutoksia ja projekteja? Kaikki nämä vaikuttavat myös kisavalmistautumiseen. On tietysti joitakin poikkeuksia niinkuin minä jotka nauttivat siitä kun on viisi rautaa tulessa yhtä aikaa, mutta asiat järjestykseen kuitenkin. Eihän joillekin tapahtumille aina itse voi mitään, mutta jos on mahdollista niin kannattaa siirtää paljon energiaa vieviä asioita mielummin kisojen jälkeiseen aikaan. Jos suhtaudut kuitenkin positiivisesti asioihin mitä teet ja nautit siitä niin en näkisi ongelmaa työn tai koulun suorittamisessa kisavalmistautumisen aikaan. Itse olen aina asiakkaideni tavoitettavissa, ja ihan ennen kisojakin olen takahuoneesta vastaillut viesteihin. Muistan myös kuinka viime EM-kisareissulla Reetta makasi huoneessa iltaisin lukemassa kauppiksen pääsykokeisiin ja tietääkseni sai vielä paikan ensimmäisellä yrittämällä.


www.daddysgirl.fi


Ennen kuin lähdet suunnittelemaan fitness-kilpailuja kiinnitä erityistä huomiota siihen että huolehdit treenien, ruokailujen ja riittävän levon olevan kunnossa. Kannattaa merkitä kalenteriin ainakin treenit ja aerobiset sekä huolehtia että pääset iltaisin hyvissä ajoin nukkumaan. Kun kalorit vähenee ja treenimäärä kasvaa niin unen ja levon merkitys korostuu. Jos nämä asiat ovat kunnossa niin arki ja vapaa-aikakin rullaa loistavasti. Ei ole juuri mitään asioita mitä et voisi tehdä. Voit ihan hyvin kisadieetilläkin matkustella, käydä juhlissa, ravintoloissa syömässä ja nähdä ystäviä. Kannattaa otaa vaan rennosti ja tehdä ihan niitä asioita mistä tykkää. :)

Jos palataan kysymykseen kuinka kisadieetti vaikuttaa arkeen, niin vastaus on: ei mitenkään. Jos pitää siitä mitä tekee ja fitness-urheilu on elämäntapa niin ei se saisikaan vaikuttaa.

Loistavaa viikonloppua kaikille, uskokaa unelmiinne ja nauttikaa siitä mitä teette! <3

-Caroliina



ps. Katsoitko jo uudet nettisivuni: www.caroliinakinnarinen.com ?






Kommentit

Suositut tekstit